Lightspeed VS WooCommerce | Molders Media
Lightspeed VS WooCommerce
11 januari 2019 

Lightspeed VS WooCommerce

Op het ogenblik dat je van plan bent om een eigen webshop op te starten zal je een keuze moeten maken uit tal van verschillende systemen die op de markt worden aangeboden. Tijdens je zoektocht zal je geconfronteerd worden met diverse potentieel interessante (open-source) platformen waar je gebruik van kan maken. Twee van deze systemen zijn WooCommerce en Lightspeed. Ondanks het feit dat deze beide platformen er op het eerste zicht min of meer hetzelfde uitzien is er toch sprake van niet onaanzienlijke verschillen. Is het voor jou niet meteen duidelijk welke van deze twee platformen nu het meest geschikt is om gebruik van te maken? Dan kan dit blogartikel voor jou het antwoord betekenen!

Een introductie met WooCommerce & Lightspeed

WooCommerce en Lightspeed draaien beiden reeds enige tijd mee in de sector van de e-commerce. De platformen doen dit echter elk op hun eigen manier. Voor WooCommerce geldt dan ook dat ze sterk afhankelijk is van het WordPress CMS. Dat is iets waar je als eigenaar van een webwinkel bij Lightspeed geen omkijken naar hebt. Ook de aard van beide platformen verandert. Daar waar WooCommerce bijvoorbeeld open-source software is geldt voor Lightspeed dat ze gecatalogeerd staat als zijnde zogenaamde ‘SaaS-software’. Dit zorgt er voor dat er rekening dient te worden gehouden met een maandelijkse kostprijs, maar je daarvoor wel een uitermate compleet pakket in de plaats krijgt. In principe kan er met beide platformen een uitstekende basis worden gerealiseerd voor jouw toekomstige webshop, maar toch is het belangrijk om de voor- en nadelen van beiden goed tegenover elkaar af te wegen.

De voordelen van WooCommerce

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de voordelen die zijn verbonden aan WooCommerce. Heel wat mensen beschikken reeds over de nodige ervaring met WordPress waardoor de stap richting een platform als WooCommerce zeer snel is gemaakt. Wanneer ook jij deze stap wil gaan overwegen kan je daarbij rekenen op de volgende, concrete voordelen:

  1. WooCommerce is een zeer gebruiksvriendelijk systeem waarbij de link met WordPress duidelijk zichtbaar en voelbaar is. Ook wanneer je nog niet veel ervaring hebt met webwinkelsystemen zal je kunnen vaststellen dat WooCommerce een gebruiksvriendelijk platform is boordevol met interessante mogelijkheden.
  2. WooCommerce beschikt als open-source software over een enorme community. Deze community is steeds bereid om haar kennis en expertise te delen met andere gebruikers van het systeem. De verbondenheid van de community blijkt verder ook uit het enorme aanbod aan plugins welke (al dan niet betalend) beschikbaar zijn.
  3. WordPress staat er om bekend een licht systeem te zijn. Dit geldt eigenlijk ook voor WooCommerce. Dit gegeven zorgt er voor dat je webwinkel altijd snel ingeladen zal kunnen worden. Let wel, er zijn meerdere factoren die de snelheid van je webshop beïnvloeden. Met name de datagrootte evenals de webhosting waarover je beschikt zou er zomaar alsnog voor kunnen zorgen dat je webwinkel trager werkt dan je in eerste instantie had verwacht of gehoopt.
  4. WooCommerce beschikt in vergelijking met Lightspeed niet over maandelijks te betalen abonnementskosten. Het gebruik van het systeem op zich is dan ook helemaal gratis. Let wel, het spreekt voor zich dat je wel dient te betalen voor de webhosting.

De voordelen van Lightspeed

Ondanks het feit dat de bovenvermelde voordelen die verbonden zijn aan WooCommerce bij veel mensen als muziek in de oren zullen klinken zijn er ook heel wat belangrijke voordelen aan te halen met betrekking tot de keuze voor Lightspeed. Wij hebben enkele van de interessantste voordelen van Lightspeed ten opzichte van WooCommerce even voor je op een rijtje gezet.

  1. Elke betaling die gebeurt via jouw Lightspeed webwinkel wordt afgehandeld door de eigen betaalprovider van Lightspeed. Dit zorgt er voor dat je over de hele lijn altijd bent verzekerd van de meest optimale veiligheid. Daarnaast is het ook nog eens zo dat betaalopties op bijzonder eenvoudige wijze geïmplementeerd kunnen worden.
  2. Bij WooCommerce dien je steeds aandachtig te zijn voor nieuwe updates die doorgevoerd moeten worden. Dat is niet het geval bij Lightspeed. Dit platform voert dan ook automatisch de vereiste updates voor je uit. Daarnaast zal er ook op periodieke basis onderhoud worden uitgevoerd. Hierdoor ben je altijd verzekerd van de meest optimale beveiliging en stabiliteit.
  3. Elke webwinkel die wordt gerealiseerd met het Lightspeed platform is standaard responsive. Dit betekent dat ze perfect weergegeven wordt op elk toestel waar gebruik van wordt gemaakt. Het is verder algemeen bekend dat zoekmachines met Google op kop bijzonder veel waarde hechten aan het responsive karakter waar een webwinkel over beschikt. Dit zorgt er voor dat een responsive design een absolute must is voor elke hedendaagse webshop.
  4. Het systeem van Lightspeed zorgt er niet alleen standaard voor dat je gebruik kan maken van verschillende talen evenals tijdzones, daarnaast is het ook zo dat er standaard ondersteuning wordt aangeboden voor meerdere valuta’s.
  5. Daar waar je bij WooCommerce zelf aangewezen bent op het vinden van een geschikte webhosting is dat niet het geval bij Lightspeed. Bij de keuze voor het Lightspeed systeem kan je dan ook standaard rekenen op high end hosting. Het is vanzelfsprekend dat dit alleen maar een extra meerwaarde kan realiseren op vlak van zowel stabiliteit als bereikbaarheid.
  6. Lightspeed staat er om bekend over een werkelijk uitstekende klantenservice te beschikken. Dit zorgt er voor dat elk probleem waar je bij het gebruik van een Lightspeed webwinkel mee kan worden geconfronteerd direct in de kern kan worden aangepakt. Bij WooCommerce ben je daarvoor toch altijd aangewezen op de ‘goodwill’ van de community.

Lightspeed, geschikt voor elk type webshop

Op het ogenblik dat iemand echt professioneel bezig wil zijn met het uitbouwen van diens eigen webwinkel wordt er in de praktijk veelal de voorkeur gegeven aan Lightspeed. De reden daarvoor is niet alleen terug te vinden in de hierboven aangegeven voordelen, daarnaast is het ook zo dat het Lightspeed systeem veel dynamischer is. Op het ogenblik dat je webwinkel groter wordt loop je immers al snel tegen bepaalde beperkingen aan bij WooCommerce. Dat heb je bij Lightspeed niet. Dit modulaire systeem evolueert mee met je webwinkel. Wil je op een zeker ogenblik jouw webwinkel internationaal uitbreiden? Wil je daarvoor ook meerdere talen implementeren in je webshop? In dat geval is Lightspeed eigenlijk de enige, juiste keuze.

Lightspeed, een uitblinker in gebruiksvriendelijkheid

Het Lightspeed systeem mag zich met recht en rede een absolute uitblinker noemen op vlak van gebruiksvriendelijkheid. Ondanks het feit dat ook WooCommerce over een zeer gebruiksvriendelijk karakter beschikt moet het gezegd dat Lightspeed ook op dit vlak een aantrekkelijke meerwaarde weet te realiseren. Hoe je het immers ook draait of keert, op het ogenblik dat je gebruik gaat maken van WooCommerce zal je altijd over een bepaalde programmeerkennis moeten beschikken. Dat heb je absoluut niet bij Lightspeed. De bijzondere combinatie van enerzijds een gebruiksvriendelijke backend en anderzijds unieke webdesigns zorgt er voor dat je direct een vliegende start kan maken met jouw online business!

Conclusie; Lightspeed wint het van WooCommerce!

In de basis zijn zowel WooCommerce als Lightspeed uitstekende e-commercesystemen. Het loont echter de moeite om vanaf de start van je webwinkel reeds verder te kijken. Op het ogenblik dat je webshop groter wordt en je bijvoorbeeld internationaal wil uitbreiden komen de sterke troeven van het Lightspeed systeem echter meteen uit de verf. Extra talen of valuta’s toevoegen is met Lightspeed absoluut kinderspel. Wil je dus met andere woorden verzekerd zijn van een professionele basis waar je naar de toekomst toe feilloos op kan verder werken? Dan valt Lightspeed duidelijk altijd te verkiezen boven WooCommerce.

Ben jij het eens met bovenstaande en wil je graag ook een Lightspeed webwinkel oprichten? Of beschik je reeds over een webshop, maar zou je graag willen overstappen naar het Lightspeed systeem? In beide gevallen zijn wij je graag van dienst!

Over de schrijver
Voor een online marketeer met alle certificaten in de pocket moet je bij Stefan zijn. Hij is een expert als het aankomt op SEO en SEA en helpt jouw webshop naar een hoge positie binnen Google. Voor alles wat te maken heeft met zoekmachine optimalisatie en Google Adwords moet je dus bij Stefan zijn!
Reactie plaatsen