Lightspeed VS PrestaShop | Molders Media
Lightspeed VS PrestaShop
11 januari 2019 

Lightspeed VS PrestaShop

De Lightspeed e-commerce software wordt sinds jaar en dag aanzien als één van de beste platformen op de markt. Toch zijn er verschillende systemen die trachten om Lightspeed het vuur aan de schenen te leggen. PrestaShop is één van de concurrenten die middels een gebruiksvriendelijk systeem tracht aan het marktaandeel van Lightspeed te peuzelen. Slaagt dit systeem echter in haar opzet of weet Lightspeed ze op efficiënte wijze te overklassen? Wij zochten het voor je uit en hebben onze bevindingen opgenomen in dit interessante blogartikel!

Een korte kennismaking met PrestaShop

PrestaShop is een open-source content management systeem voor webwinkels. Dit betekent dat de code waar PrestaShop gebruik van maakt niet geheim is. Ze werd door de ontwikkelaars dan ook gewoon openbaar gemaakt. Ontwikkelaars die zich over de hele wereld bevinden hebben dan ook de mogelijkheid om de code van PrestaShop te gebruiken om bijvoorbeeld plugins en templates te maken. Dat is interessant omdat er op deze manier een enorme community is ontstaan, maar anderzijds moet het ook gezegd dat dit een belangrijk nadeel met zich meebrengt. Het is namelijk zo dat een open-source systeem zoals PrestaShop veelal af te rekenen krijgt met veiligheidsrisico’s. Het gratis karakter waar PrestaShop in de basis over beschikt heeft ze toch een niet onaanzienlijk bestaansrecht binnen de markt opgeleverd.

Een introductie met het Lightspeed systeem

In tegenstelling tot PrestaShop is Lightspeed geen open-source, maar wel ‘SaaS-software’. Dit betekent dat er rekening mee dient te worden gehouden dat er maandelijks een bepaalde kostprijs zal moeten worden betaald. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een klein nadeel, maar dat hoeft het absoluut niet te zijn, in tegendeel. Het is namelijk zo dat verschillende andere kosten waar je bij PrestaShop ook mee zal worden geconfronteerd reeds in de prijs van Lightspeed zijn inbegrepen. Denk op dit vlak onder meer aan high end hosting evenals een SSL-certificaat. Bovendien beschikt Lightspeed over een uiterst deskundige klantenservice die je bij mogelijke problemen meteen verder zal helpen. Ook mensen die over geen technische kennis beschikken zullen dan ook met Lightspeed uitstekend uit de voeten kunnen.

PrestaShop; een open-source alternatief voor Lightspeed?

In slechts enkele jaren tijd is PrestaShop er in geslaagd om in Nederland een behoorlijk marktaandeel binnen de e-commerce te claimen. Dat hoeft op zich niet te verbazen, want er zijn enkele prima voordelen verbonden aan dit systeem. In eerste instantie is ze bijvoorbeeld erg gebruiksvriendelijk. Veel mensen die voor het eerst een webwinkel oprichten vinden gebruiksvriendelijkheid wellicht de belangrijkste eis en daar wordt door PrestaShop perfect aan tegemoet gekomen. Anderzijds moet het wel gezegd dat elke webshop die gratis met PrestaShop wordt gemaakt een twaalf in een dozijn webwinkel is. Je beschikt uiteraard over de mogelijkheid om een webwinkel op maat te bouwen met PrestaShop, maar dan komt een aanzienlijke, vereiste technische kennis om de hoek kijken. Het is onnodig om te zeggen dat dit erg hoge kosten met zich mee kan brengen waardoor de kostprijs van een PrestaShop webwinkel zomaar degene van een Lightspeed webshop behoorlijk kan overtreffen.

Het open-source karakter van PrestaShop heeft er voor gezorgd dat er door de jaren heen een niet onaanzienlijke en bovendien zeer hulpvaardige community is ontstaan. Deze community heeft inmiddels een ruim aanbod bestaande uit allerhande templates en plugins op de wereld losgelaten. Dit maakt het eenvoudig mogelijk om de basis van je webwinkel af te stemmen op je eigen, persoonlijke wensen en verwachtingen. Loop je tegen een bepaald probleem aan? Dan ben je wel nog steeds aangewezen op de hulpvaardigheid van de community. Dit niet in het minst wanneer je niet zelf over de nodige technische kennis beschikt om het probleem in kwestie op te kunnen lossen. Dit is zeker een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Lightspeed; een dynamische alles in één oplossing

In de basis zijn zowel PrestaShop als Lightspeed uiteraard prima systemen waar op verder kan worden gebouwd. Zelfs op het ogenblik dat je de internationale markt wil betreden kan gebruikmaken van PrestaShop nog steeds perfect mogelijk zijn. Net zoals Lightspeed biedt ze eigenaars van een webwinkel immers de mogelijkheid om eenvoudig niet alleen meer talen, maar ook valuta’s te implementeren. Het spreekt voor zich dat je op deze manier op een bijzonder efficiënte wijze al jouw diensten en producten aan kan bieden aan een significant grotere doelgroep. Toch moet het gezegd dat het veel dynamischere karakter van Lightspeed uiteindelijk de keuze voor jou als webwinkel eigenaar een stuk eenvoudiger kan maken. Dit niet in het minst omwille van de volgende, extra voordelen waar je op kan rekenen:

  1. Lightspeed heeft een eigen betaalprovider. Dit betekent dat je, je nooit zorgen hoeft te maken over de veilige afhandeling van betalingen die in jouw webwinkel gebeuren. Daarnaast is het implementeren van nieuwe betaalmethodes ook erg eenvoudig.
  2. Er is bij Lightspeed in tegenstelling tot bij PrestaShop geen enkele technische kennis vereist. Het ‘plug & play’ systeem van Lightspeed maakt het voor iedereen mogelijk om in geen tijd een complete en professionele webwinkel op te zetten.
  3. Je hebt geen omkijken naar de technische kant van het Lightspeed systeem. Vereiste updates worden door Lightspeed steeds automatisch uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot PrestaShop waarbij de updates steeds door de gebruiker handmatig moeten worden uitgevoerd. Een up 2 date e-commerce platform is echter zeer belangrijk. Verouderde software kan immers niet alleen de stabiliteit, maar ook de veiligheid van de webwinkel in het gedrang brengen.
  4. In de verschillende pakketten van Lightspeed is standaard high end hosting inbegrepen. Dit betekent dat je hiervoor niet moet uitkijken naar een geschikte webhoster. Daarnaast kan op deze manier ook de meest optimale stabiliteit gegarandeerd worden.
  5. Loop je tegen een probleem aan met PrestaShop? Dan ben je op jezelf of de community aangewezen om deze te kunnen oplossen. Bij Lightspeed kan je contact opnemen met een uitermate deskundige helpdesk die het probleem meteen voor jou gaat oplossen.

Voorkom onverwachte kosten met Lightspeed

Het gebeurt niet zelden dat open-source software de foutieve verwachting schept dat ze over de hele lijn en ten allen tijde honderd procent gratis is. Niet alleen kan de gebruiker van een open-source platform geconfronteerd worden met ontwikkelingskosten, wat bovendien ook te denken van de webhosting, de kostprijs van een SSL-certificaat, etc.? Al deze kosten kunnen bij de keuze voor een open-source platform als een donderslag bij heldere hemel komen voor wie er gebruik van maakt. Ook dit is een niet onbelangrijk voordeel dat is verbonden aan het Lightspeed systeem. Je weet als gebruiker namelijk steeds met welke maandelijkse kosten je zal worden geconfronteerd. In deze kosten zit echter alles inbegrepen. Denk hierbij niet alleen aan high end webhosting, maar bijvoorbeeld ook aan een SSL-certificaat. De keuze voor Lightspeed brengt dus een bepaalde vorm van financiële zekerheid met zich mee waar elke (online) ondernemer toch eigenlijk wel naar op zoek is.

Conclusie; waarom PrestaShop het niet haalt van Lightspeed

In de basis beschikt PrestaShop eigenlijk over min of meer dezelfde troeven als Lightspeed. Wanneer het ene systeem dan gratis als open-source platform wordt aangeboden lijkt de keuze voor de hand liggend. Toch is het Lightspeed die als winnaar uit een vergelijking komt. De veronderstelling om gratis gebruik te kunnen maken van bepaalde software mag dan wel interessant zijn, in de praktijk pakt dit niet zelden compleet verkeerd uit. Een webwinkel die bij lancering volledig gratis kan worden opgezet hoeft dan ook absoluut niet altijd gratis te blijven. Van zodra je de beschikking wil hebben over bepaalde premium functies komen de eerste kosten al om de hoek kijken. Dat is bij Lightspeed niet het geval. Afhankelijk van het pakket waarvoor je kiest beschik je in één klap over alles wat je nodig hebt om niet alleen een professionele webwinkel op te starten, maar ook (internationaal) uit te bouwen. Dit maakt Lightspeed veruit tot de beste keuze. Wil jij ook graag aan de slag gaan met een Lightspeed webwinkel? Dan kunnen wij van Molders Media jou daar uitstekend mee van dienst zijn!

Over de schrijver
Voor een online marketeer met alle certificaten in de pocket moet je bij Stefan zijn. Hij is een expert als het aankomt op SEO en SEA en helpt jouw webshop naar een hoge positie binnen Google. Voor alles wat te maken heeft met zoekmachine optimalisatie en Google Adwords moet je dus bij Stefan zijn!
Reactie plaatsen