Lightspeed VS OpenCart | Molders Media
Lightspeed VS OpenCart
11 januari 2019 

Lightspeed VS OpenCart

OpenCart en Lightspeed zijn twee bekende namen uit de wereld van de e-commerce. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat mensen die van plan zijn om een eigen webwinkel op te richten niet meteen weten aan welke van beide platformen de voorkeur te geven. Ondanks het feit dat allebei deze systemen gebruikt kunnen worden om een webwinkel op te richten is er onderling tussen de platformen sprake van niet onaanzienlijke verschillen. Wil jij een goed beeld krijgen van deze verschillen en uiteindelijk met absolute zekerheid kunnen kiezen voor dat ene systeem welke het beste tegemoet zal weten te komen aan jouw wensen? In dat geval is het de moeite waard om eerst even het onderstaande, interessante blogartikel te lezen!

Kennismaking met OpenCart

Het OpenCart systeem werd op de markt gelanceerd in het jaar 2008. Het betreft hier een relatief eenvoudige e-commerce tool welke zowel geschikt is voor kleine als voor middelgrote webwinkels. Het platform biedt ondersteuning aan een eigen set met thema’s en extensies. Een niet onbelangrijk voordeel van dit e-commerce systeem is dat de exploitatiekosten relatief beperkt gehouden kunnen worden. OpenCart beschikt dan ook over een uitgebreide basis waar je meteen mee van start kan gaan. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je als gebruiker van OpenCart vooral op jezelf aangewezen bent. De goede documentatie die voor handen is, is wat dat betreft dan ook geen overbodige luxe. Alles bij elkaar gezien vereist het systeem evenwel geen grote, technische kennis om er mee aan de slag te kunnen gaan. Ondanks het feit dat OpenCart in het verleden een enorme populariteit genoot binnen de wereld van de e-commerce lijkt het er enigszins naar uit te zien dat haar populariteit de voorbije jaren danig is ingeperkt. De sterk toegenomen concurrentie door toedoen van andere platformen zoals Lightspeed ligt hier ongetwijfeld mee van aan de basis.

Kennismaking met Lightspeed

Lightspeed verscheen net als OpenCart op de markt in het jaar 2008. In tegenstelling tot OpenCart is Lightspeed geen open-source software. Het gaat hierbij immers om zogenaamde ‘SaaS-software’. Dit betekent dat er als gebruiker van dit platform rekening dient te worden gehouden met een bepaalde, maandelijkse kostprijs. Daar tegenover staat echter dat er geen ontwikkelingskosten in rekening worden gebracht. Daarnaast is er voor de gebruiker van het platform ook geen technische kennis vereist. Op deze manier profileert Lightspeed zich als een bijzonder toegankelijk systeem terwijl er toch op geen enkel vlak moet worden ingeboet. Ben jij dus met andere woorden iemand die zich gewoon volledig wil kunnen richten op het uitbouwen van diens webwinkel zonder rekening te moeten houden met de technische aspecten? In dat geval lijkt Lightspeed nu reeds de beste keuze te zijn.

Waarom kiezen voor het OpenCart systeem?

De keuze tussen open-source software en SaaS-software is er één die elke (potentiële) eigenaar van een webwinkel dient te maken. Geef jij er de voorkeur aan om gebruik te maken van open-source software? In dat geval is een systeem zoals OpenCart absoluut het overwegen meer dan waard. Dit systeem is immers eenvoudig in gebruik waardoor je in geen tijd de basis voor jouw webwinkel kan leggen. Bovendien zijn er zowel gratis als scherp geprijsde extensies en thema’s te downloaden waardoor je, je webwinkel kan voorzien van een gepersonaliseerde ‘touch’. Ook de responsive en flexibele admin UI die is voorzien bij OpenCart kan aanzien worden als een belangrijke troef. Ondanks het feit dat je bij OpenCart als gebruiker van het systeem grotendeels op jezelf aangewezen bent is het wel zo dat de duidelijke documentatie je daar waar mogelijk een hart onder de riem steekt. Dit alles maakt OpenCart een prima systeem voor de bescheiden webwinkel eigenaar die een beetje vereiste technische kennis niet schuwt.

Waarom kiezen voor het Lightspeed systeem?

Ondanks de voordelen waar je op kan rekenen bij OpenCart moet het gezegd dat het Lightspeed systeem op een groot aantal verschillende vlakken een belangrijke meerwaarde weet te bieden. Er dient dan wel rekening te worden gehouden met het betalen van een maandelijkse kostprijs, je krijgt er heel wat voor in de plaats. Wij hebben slechts enkele van de vele voordelen die zijn verbonden aan het Lightspeed systeem voor je op een rijtje gezet.

  1. Er wordt door Lightspeed gebruik gemaakt van een eigen betaalprovider. Dit betekent dat elke betaling die gebeurt in jouw webwinkel steeds op de meest veilige manier kan worden uitgevoerd. Daarnaast is het ook bijzonder eenvoudig mogelijk om allerhande betaalopties in je Lightspeed webwinkel te integreren.
  2. In tegenstelling tot OpenCart dien je bij Lightspeed geen rekening te houden met een bepaalde hoeveelheid aan technische kennis. Het systeem profileert zich dan ook als ‘plug & play’ waardoor iedereen er gelijk mee aan de slag kan!
  3. Je moet bij Lightspeed niet zelf instaan voor het uitvoeren van updates aan het platform. Het systeem doet dit volledig automatisch. Dat is een belangrijk voordeel. Het niet tijdig uitvoeren van updates bij andere platformen kan er immers voor zorgen dat je wordt geconfronteerd met een bepaald veiligheidsprobleem. Bovendien is het ook mogelijk dat het uitblijven van updates de stabiliteit van je webwinkel in het gedrang brengt.
  4. Elke webwinkel die wordt gebouwd op het Lightspeed platform beschikt standaard over een responsive karakter. Dit is niet het geval wanneer je kiest voor een webwinkel van OpenCart. Een responsive design verhoogt niet alleen de klantvriendelijkheid van je webshop, daarnaast wordt het ook door een zoekmachine als Google als een absolute must aanzien. Dit maakt de keuze voor Lightspeed een stuk voor de hand liggender.
  5. Bij de keuze voor het Lightspeed systeem beschik je standaard ook meteen over high end hosting. Dit betekent dat je hiervoor geen extra kosten meer dient te maken. Bovendien zorgt de high end hosting er voor dat de best mogelijke stabiliteit en de meest optimale snelheid voor je webwinkel steeds gegarandeerd kunnen worden.

Lightspeed, het beste platform voor een webwinkel in volle groei

In de basis kan een e-commerce platform zoals OpenCart omwille van haar gratis karakter mogelijks interessant lijken, maar al snel zal blijken dat gratis toch niet echt helemaal gratis is. Van zodra je, je webwinkel wil uitbouwen of er specifieke eisen geïmplementeerd moeten worden komt de vereiste, technische kennis om de hoek kijken. Wanneer je deze kennis niet zelf in huis hebt zal je genoodzaakt zijn om een expert onder de arm te nemen waardoor de kosten in sneltempo behoorlijk kunnen oplopen. Dit probleem heb je bij Lightspeed niet. Niet alleen beschikt het Lightspeed over een ongelofelijk uitgebreide basis, daarnaast zijn er op moment van schrijven meer dan 150 verschillende apps en plugins voor handen. Met deze apps en plugins kan je in een handomdraai extra functionaliteiten toevoegen aan jouw webwinkel. Dit zonder dat er daarvoor ook maar enige technische kennis is vereist.

Op het ogenblik dat je webwinkel gaat groeien spreekt het voor zich dat je constructief verder wil kunnen bouwen op het bestaande systeem waar gebruik van wordt gemaakt. Dat wordt lastig op het ogenblik dat je gebruik gaat maken van het OpenCart systeem. Het implementeren van meerdere talen en verschillende  valuta’s mag dan bij Lightspeed zonder probleem mogelijk zijn, in het geval van OpenCart kan dit je behoorlijk wat hoofdpijn opleveren. Wanneer je dus met andere woorden de ambitie hebt om je webwinkel op de internationale markt te lanceren lijkt Lightspeed de enige juiste keuze te zijn.

Conclusie; zonder zorgen een webwinkel met Lightspeed

Toen de Lightspeed e-commerce software op de markt werd gelanceerd was het doel meteen duidelijk. De ontwikkelaars hebben duidelijk gekozen voor een systeem welke door iedereen, ook zonder technische kennis, meteen kan worden ingezet. Bovendien werd er gekozen voor een alles-in-één oplossing tegen een scherpe prijs. Het Lightspeed systeem biedt je dan ook zoveel meer dan enkel en alleen e-commerce software. Daarnaast krijg je ook meteen de beschikking over high end hosting, beschikt Lightspeed over diens eigen betaalprovider en is er ook standaard een belangrijk SSL-certificaat inbegrepen. Dit alles maakt duidelijk dat Lightspeed het voor elke serieuze (toekomstige) webwinkel eigenaar wint van OpenCart. Ben jij hier ook van overtuigd? Zou je graag je eigen Lightspeed webwinkel willen starten of wil je verhuizen naar dit platform? Ontdek dan snel wat wij voor jou kunnen betekenen!

Over de schrijver
Voor een online marketeer met alle certificaten in de pocket moet je bij Stefan zijn. Hij is een expert als het aankomt op SEO en SEA en helpt jouw webshop naar een hoge positie binnen Google. Voor alles wat te maken heeft met zoekmachine optimalisatie en Google Adwords moet je dus bij Stefan zijn!
Reactie plaatsen