Lightspeed versus Magento, welk platform wint | Molders Media
arrow_drop_up arrow_drop_down
14 december 2017 

Lightspeed VS Magento

Binnen de wereld van de e-commerce software zijn er verschillende spelers terug te vinden. Het is correct te stellen dat vooral Magento en Lightspeed twee platformen zijn die de webshop eigenaar heel wat moois te bieden hebben. Echter, wanneer we de beide systemen tegenover elkaar gaan afwegen zal er toch één de strijd moeten winnen. Wij hebben de sterke troeven van beide platformen aan elkaar getoetst en zijn tot een duidelijke conclusie gekomen. Welke conclusie dit precies is vertellen we je graag in dit zeer interessante blogartikel!

Kennismaking met beide e-commerce systemen

Voor wie nog niet echt van naderbij kennis heeft gemaakt met Magento en Lightspeed geven we graag even een kleine introductie. Beide systemen zagen in ieder geval het levenslicht in het jaar 2008. Lightspeed ging vroeger echter door het leven als ‘SEOshop’. De kantoren van Lightspeed zijn verspreid over verschillende wereldsteden terug te vinden. Het gaat hierbij om Amsterdam, Gent, Frankfurt, Londen, New York en Montreal. Het kantoor van Magento vinden we terug in de Amerikaanse staat Californië. Wanneer we het type systeem van beiden gaan bekijken zien we meteen een duidelijk verschil. Magento is namelijk een open source systeem wat er voor zorgt dat elke ontwikkelaar indien gewenst over de volledige broncode kan beschikken. Hier kan hij dan zelf op verder bouwen. Een bepaalde technische kennis is hiervoor uiteraard van cruciaal belang.

Lightspeed is geen open-source software, maar wel zogenaamde ‘SaaS-software’. Dit betekent concreet dat je per maand een bepaalde prijs dient te betalen voor je e-commerce pakket. Er zijn geen ontwikkelingskosten die gemaakt moeten worden en bovendien is er ook geen enkele technische kennis vereist. Dit maakt Lightspeed voor de leek zeer toegankelijk terwijl er op geen enkele wijze moet worden ingeboet op vlak van mogelijkheden, in tegendeel. Zij die zich geen zorgen willen maken om de technische kant van hun e-commerce platform en gewoon op een eenvoudige en praktische wijze een online shop willen oprichten zullen in Lightspeed dus reeds een uitstekend platform vinden.

Alle voordelen van Lightspeed op een rijtje

Er zijn aan het Lightspeed platform verschillende zeer interessante voordelen verbonden in vergelijking met het Magento systeem. Om je niet te overrompelen met een grote lijst aan voordelen hebben we vooral de meest actuele en belangrijkste voor jou in een overzichtje geplaatst:

 1. Lightspeed beschikt over een eigen betaalprovider. Dit zorgt er voor dat betalingen die gebeuren via jouw Lightspeed webshop altijd in alle veiligheid kunnen gebeuren. Bovendien verloopt het implementeren van betaalopties op zeer eenvoudige wijze.
 2. Daar waar je bij Magento duidelijk over een bepaalde technische kennis dient te beschikken geldt dat niet voor Lightspeed. Dit systeem is dan ook ‘plug & play’!
 3. Het platform van Lightspeed realiseert automatisch de vereiste updates. Bovendien wordt er ook op periodieke basis onderhoud uitgevoerd waardoor je altijd bent verzekerd van de best mogelijke beveiliging en stabiliteit.
 4. Elke webshop die wordt gemaakt met het Lightspeed systeem is standaard responsive. Dit geldt niet voor een Magento shop. Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan het responsive karakter van een webwinkel waardoor dit eigenlijk een absolute must is voor elke hedendaagse online business.
 5. Met het Lightspeed systeem geniet je standaard van niet alleen meerdere talen en tijdzones, daarnaast wordt er ook ondersteuning geboden voor diverse valuta’s.
 6. Er voor kiezen om gebruik te maken van het Lightspeed systeem zorgt er ook meteen voor dat je beschikt over high end hosting. Het spreekt voor zich dat dit de stabiliteit en de daarmee gepaard gaande bereikbaarheid van je webshop alleen maar ten goede komt.
 7. Gaat er met je Magento webshop iets fout? Dan ben je op jezelf aangewezen of mensen uit de community die uit goodwill jouw probleem willen verhelpen. Dat is niet zo bij Lightspeed. Het bedrijf achter dit systeem biedt een uitstekende customer support aan waardoor elk mogelijk probleem meteen in de kern kan worden aangepakt.

Gratis updates bij Lightspeed

Updates die worden gelanceerd voor Lightspeed zijn altijd gratis. Dit geldt niet voor updates die worden gelanceerd voor het Magento platform. Het is dan ook zomaar mogelijk dat je bij elke (grote) update terug ontwikkelingsuren moet gaan betalen. Op het eerste zicht valt dit misschien wel mee, maar op termijn kan dit je behoorlijk veel geld kosten. Lightspeed e-commerce software is speciaal ontwikkeld door experten die vast in dienst zijn bij het bedrijf dat het platform heeft uitgebracht. Deze groep van experts is continue in de weer om een stabiel platform te garanderen. Bovendien is de high end hosting gratis en zijn de ontwikkelingstrajecten bijzonder kort. Als klap op de vuurpijl zijn er op moment van schrijven reeds meer dan 150 verschillende plugins en apps beschikbaar.

Geen programmeerkennis vereist

Lightspeed kenmerkt zich als een zeer toegankelijk e-commerce platform welke geen technische kennis vereist. Dit biedt een uitstekende oplossing voor de (potentiële) webshop eigenaar die gewoon online producten wil verkopen zonder zich zorgen te hoeven maken over technische eisen. De combinatie van een gebruiksvriendelijke backend enerzijds en unieke designs anderzijds zorgt er voor dat je meteen kan starten met verkopen via het internet! Hier kan je bij Magento alleen maar van dromen. Voor het bouwen van je webshop is reeds een bepaalde technische kennis vereist. Heb je deze zelf niet? Dan zal je gelijk een ontwikkelaar moeten inhuren en kosten moeten betalen. Bovendien is het voor de hand liggend dat er op deze manier heel wat cruciale tijd verloren gaat.

Uitstekende paginalaadtijd met Lightspeed

Lightspeed heeft haar naam absoluut niet gestolen. Wanneer je zeker wenst te zijn van een echt snelle laadtijd voor jouw webshop is Lightspeed het enige platform die jouw verwachtingen perfect zal weten in te lossen. Magento daarentegen staat nu niet bepaald bekend om haar snelheid wat nefast kan zijn voor jouw ranking in de zoekresultaten. Ook op dit vlak scoort Lightspeed dan ook duidelijk heel wat betere punten.

Conclusie; een duidelijke winnaar!

Van bij de lancering van de Lightspeed e-commerce software is de motivatie van de ontwikkelaars duidelijk. Lightspeed moet het voor iedereen mogelijk maken om meteen een webshop te lanceren en zich volledig te focussen op de verkoop van de producten evenals de marketing. Lightspeed-klanten kunnen dan ook steeds rekenen op een e-commerce platform welke niet alleen zeer flexibel en uitermate schaalbaar is, maar bovendien ook nog eens over een erg toegankelijk karakter beschikt. Ben je nog niet helemaal overtuigd? In dat geval zetten we graag finaal nog vier extra sterke troeven voor jou op een rijtje die duidelijk maken dat Lightspeed de strijd met Magento met een K.O. afsluit!

 • Kiezen voor Lightspeed betekent dat je kan rekenen op niet alleen zeer snelle, maar ook veilige hosting. In de pakketprijs is bovendien ook een SSL-certificaat inbegrepen. Deze is tegenwoordig cruciaal voor de veiligheid van je gebruikers en vereist door Google voor met name haar Google Shopping campagnes.
 • Voor welke versie / contract van Lightspeed je ook kiest, het systeem is altijd compleet en turn-key. Zelfs de standaard versie /contract van het platform biedt je alles wat je als eigenaar van een webshop maar wensen kan. Denk op dit vlak ook aan facturatie module inclusief retourmanagement. Bovendien hebben we het dan nog niet gehad over het zeer geavanceerde voorraadbeheer evenals de probleemloze productimport. Met een beetje doorwerken is jouw eigen webwinkel binnen één dag online!
 • Lightspeed is een platform dat niet alleen schaalbaar, maar ook uitermate flexibel is. Kent jouw webshop opeens een explosieve groei? Geen nood! Het Lightspeed systeem is er op gebouwd om mee te groeien met je online business. Wil je graag je klanten verrassen met een nieuw en fris design? Vrees je dat je daarvoor een compleet nieuwe webshop zal moeten laten ontwikkelen? Niet met Lightspeed! Je activeert gewoon een andere template en je bent meteen helemaal klaar voor de toekomst!
 • Kiezen voor Lightspeed betekent dat je altijd kan rekenen op een webwinkel die honderd procent up-to-date is. Bovendien kan je altijd als eerste rekenen op de beste conversie en vindbaarheid tools waardoor je de concurrentie steeds weer een stapje voor bent. De klantenservice van Lightspeed staat er bovendien om bekend niet alleen uitstekende, maar ook nog eens volledig gratis support aan te bieden. Via whitepapers en blogs delen de Lightspeed experts tot slot elke keer opnieuw belangrijke tips die jou een extra duwtje in de rug kunnen geven.
Over de schrijver
Voor een online marketeer met alle certificaten in de pocket moet je bij Stefan zijn. Hij is een expert als het aankomt op SEO en SEA en helpt jouw webshop naar een hoge positie binnen Google. Voor alles wat te maken heeft met zoekmachine optimalisatie en Google Adwords moet je dus bij Stefan zijn!
Reactie plaatsen