Google AMP | Molders Media
Google AMP

Meer dan ooit kunnen we stellen dat de gebruikservaring van een website of webshop van zeer groot belang is. Websites die een optimale gebruikservaring bieden kenmerken zich door opvallend betere prestaties waardoor ze bijvoorbeeld heel wat concurrenten achter zich kunnen laten. Om telkens opnieuw de best mogelijke gebruikservaring te kunnen bieden is het echter van belang om continue te blijven innoveren. Neem nu bijvoorbeeld de laadsnelheid van je website. Dit is één van de meest cruciale punten voor wat de usability betreft. Niemand vindt het namelijk fijn wanneer hij eindeloos moet wachten tot bepaalde informatie verschijnt of er een product kan worden besteld. Om er voor te zorgen dat jouw website of webshop altijd zo snel mogelijk wordt weergegeven is er nu Google AMP. Wat dit precies is en hoe het kan helpen om ook jouw online business te finetunen wordt duidelijk op deze pagina.

Wat is Google AMP precies?

Google AMP staat voor ‘Google Accelerated Mobile Pages’. Het betreft hier een geheel nieuwe webstandaard welke het laden van mobiele pagina’s aanzienlijk versnelt. In principe kunnen we stellen dat AMP is opgebouwd uit drie verschillende onderdelen. Het gaat hierbij om:

  • AMP HTML
  • AMP JS
  • AMP Cache

In het HTML onderdeel is een set met op voorhand gedefinieerde tags terug te vinden terwijl het AMP JS onderdeel er voor zorgt dat de externe Javascript asynchroon wordt ingeladen. Hierdoor wordt de snelheid van het laden geoptimaliseerd. Daarnaast wordt er bij AMP voor gezorgd dat eerst de kern van de pagina wordt geladen. Dit betekent dat eerst de content wordt ingeladen en vervolgens pas de trackingcodes. Het derde en laatste onderdeel, namelijk ‘AMP Cache’ is eigenlijk optioneel. Deze functie moet er voor zorgen dat de pagina’s door Google worden opgeslagen waardoor ze veel sneller toegankelijk zijn voor gebruikers van de populaire zoekmachine.

Een tot wel 10 keer snellere laadtijd met Google AMP

Door het integreren van AMP in je website of webshop moeten er een aantal concessies worden gemaakt voor wat de opmaak betreft. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vervelend, maar het zorgt er uiteindelijk wel voor dat je website een tot 10 keer snellere laadtijd kent. In principe zouden we kunnen stellen dat Google AMP in het leven is geroepen om zogenaamde ‘rich content webpagina’s’ bijzonder snel te kunnen laden. Het is onnodig om te zeggen dat dit de gebruikerservaring van je website naar een aanzienlijk hoger niveau kan tillen.

Wanneer is het toepassen van Google AMP aangewezen?

In principe kunnen we stellen dat het toepassen van Google AMP voor elke website of webshop een structureel voordeel kan betekenen. Wanneer je even de statistieken van je online business gaat bekijken zal je kunnen vaststellen dat het aantal mobiele gebruikers stelselmatig is toegenomen en wellicht ook vandaag de dag nog altijd een aanzienlijke stijging laat optekenen. Door het toepassen van Google AMP is het mogelijk om deze belangrijke doelgroep een zo snel als mogelijk is werkende website of webshop aan te bieden.

Bovendien moet het gezegd dat het gebruik van Google AMP ook zeer aantrekkelijk is voor websites die op regelmatige basis nieuwe content delen. Deze updates worden namelijk nog sneller dan bij klassieke websites het geval is geïndexeerd. Dit zorgt er voor dat je altijd kan rekenen op een prominente weergave van deze updates in de zoekresultaten. Tegelijkertijd kan de bezoeker ook nog eens rekenen op een aanzienlijk betere gebruikservaring waardoor je eigenlijk twee vliegen in één klap slaat.

Aandachtspunten bij implementeren van AMP

De verschillende voordelen die zijn verbonden aan het integreren van AMP in je website zorgen er ongetwijfeld voor dat je interesse is gewekt. Wanneer ook jij graag wil kunnen genieten van de sterke troeven die het gebruik van AMP met zich meebrengt is het echter van belang om rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Het betreft hier de volgende zaken:

  • Javascript is in principe niet toegestaan. Enige uitzondering hierop vormt een kleine AMP Javascript Library.
  • In de head van de pagina dient altijd een rel=canonical te worden opgenomen die verwijst naar de desktop versie.
  • Een AMP pagina kan worden gevalideerd door gebruik te maken van de Developer Tool die deel uitmaakt van de Chrome browser.
  • AMP werd inmiddels reeds opgenomen in de Google Search Console zonder zoekopmaak.
  • Verschillende platformen bieden inmiddels reeds plugins aan om berichtpagina’s automatisch een ‘AMP ready’ karakter te geven.

Is het verschil in laadsnelheid met AMP duidelijk?

Tot slot stellen veel mensen zich de vraag of het verschil in laadsnelheid bij een website of webshop met en zonder AMP nu ook voor de Nederlandse gebruiker echt duidelijk zal zijn. Het is namelijk zo dat we in Nederland verwend worden met de snelst mogelijke verbindingen waardoor mobiele webpagina’s eigenlijk doorgaans vrij snel ingeladen kunnen worden. Veel hangt op dit vlak uiteraard af van de kwaliteit van het netwerk waar je, je op bevindt evenals hoe stabiel de connectie is. Maak je gebruik van een minder kwalitatief netwerk of bevindt je, je op een plaats waar de verbinding alles behalve optimaal is zoals in de trein? In dat geval zal de gebruiker het verschil tussen een AMP en een gewone webpagina zeker merken. In principe moet het integreren van AMP er dus voor zorgen dat jouw content door nog meer mensen, zelfs op niet voor de hand liggende plaatsen toegankelijk wordt gemaakt.

Hulp nodig met de integratie van AMP in jouw website?

Ben jij na het lezen van de informatie op deze pagina overtuigd van de interessante voordelen die het gebruik van AMP met zich meebrengt en wil je het dan ook graag gaan toepassen voor jouw website? Vrees je echter dat je hiervoor niet over de vereiste kennis beschikt? In dat geval helpen wij jou graag verder. Onze ervaren specialisten kunnen er voor zorgen dat jouw website perfect ‘AMP ready’ wordt waardoor je mobiele gebruikers steeds zijn verzekerd van de best mogelijke laadsnelheid van jouw content. Aarzel dus niet langer en neem vandaag nog contact met ons op!

Over de schrijver
Voor een online marketeer met alle certificaten in de pocket moet je bij Stefan zijn. Hij is een expert als het aankomt op SEO en SEA en helpt jouw webshop naar een hoge positie binnen Google. Voor alles wat te maken heeft met zoekmachine optimalisatie en Google Adwords moet je dus bij Stefan zijn!
Reactie plaatsen